mandag den 12. september 2011

Mig og PCOS

Min tanke om, at der var noget galt med min krop har været der længe. Jeg døjer med uren hud, uønsket hårvækst, store søvnproblemer, generel uro i kroppen, stor sukkertrang samt at jeg har utrolig svært ved at tabe mig.

Jeg har prøvet at tabe mig flere gange og hvergang har det været en kamp. For selvom jeg spiste nogenlunde som de andre så tabte jeg mig ikke, så i stedet begyndte jeg at sulte mig selv og så kom resultaterne også. Men ikke ligefrem resultater der holdte.

Endelig, og jeg siger endelig for det var en lettelse, blev jeg taget en lille smule seriøst og min krop blev undersøgt og analyseret, og jeg fik diagnosen, PCOS. Til at starte med var jeg utrolig lettet og tænkte bare "Yes, endelig ved jeg hvad der er galt med mig". Så begyndte kampen med at finde ud af hvad jeg egentlig måtte spise og hvilke konsekvenser forskellinge ting havde for mit liv og krop. 

Det har været en lang lang kamp, og den er slet ikke slut endnu. Jeg er stadig meget i tvivl om forskellinge ting og hvordan jeg skal gribe det hele an. Det er jo også en af grundende til, at jeg har oprettet den her blog, fordi jeg tænker at det er sådan en periode alle med diagnosen går igennem.

En af de ting jeg, selvfølgelig fristes jeg til at sige, har kæmpet allermest med er kosten. Jeg synes det har været svært at skrue op for de monoumættede fedtstoffer og protein men samtidig spise mindre af de hurtige kulhydrater. Den her udvikling har betydet, at jeg har brugt langtid på at sætte mig bedre ind i forskellige madvarer og kigget på GI indekset, da "mine" madvarer helst skal have et lavt GI indhold. 

Hele den her process har været utrolig svær, og jeg har stadig langtfra styr på det hele. Jeg kan stadig blive i tvivl om hvilken olie der faktisk er den bedste og om jeg overhovedet spiser rigtigt. Heldigvis er der kontant afbetaling på kroppen når jeg spiser forkert. Jeg bliver hurtigt ekstremt oppustet og får en masse væske i kroppen, derudover bliver jeg ekstremt træt og døjer samtidig med at få ro i kroppen. 

Tilgengæld betaler de gode vaner sig jo også, kroppen har det godt i de perioder hvor jeg virkelig får spist nok, og varieret nok. En af de ting som gør det svært for mig at overholde, er mine meget skiftende arbejdstider. Men det er noget jeg er nødt til at fungere, for mit liv er bare pt. sådan at jeg næsten aldrig kan spise mine måltider på samme tid dag efter dag. Jeg har det sådan at de arbejdstider ikke skal blive en undskyldning for at det hele sejler, selvfølgelig er de ikke en fordel, men så længe jeg forsætter med at  kæmpe i mod, så vinder de i hverfald ikke over mig.

Jeg har kun haft diagnosen i ca. 6 måneder, så derfor er der stadig lang vej tilbage. Jeg har dog planer om at jeg løbende vil lave indlæg om hvad PCO(S) egentlig er, lidt mere om hvilke madvarer jeg skal spise og hvordan jeg vælger at lave. I skal dog være mere en velkommen til at stille spørgsmål omkring sygdommen, så svare jeg gerne.

6 kommentarer:

 1. Tak fordi du deler med os! Jeg kan godt forestille mig hvor svært det må være at finde ud af, og hvor frustrerende det må være til tider...

  Kh. Fru H-T

  SvarSlet
 2. Virkelig spændende læsning. Har lært en del om Pcos gennem min uddannelse, og ved selvfølgelig at det ikke er for sjov... Når det er sagt så kan det heldigvs vendes til noget positivt: Din krop har valgt at give dig et kraftigt hint om at vi lever forkert - det glæder jo alle... At det skal komme til yderligheder som pcos er selvfølgelig trist, men hvis du gør hvad du kan får at leve sundt og spise rigtigt ender du med at have det bedre, til trods for dit syndrom, end alle os andre. Har du forresten PCOS, eller PCO?

  SvarSlet
 3. Fru HT: Tak. Meget frustrerende faktisk, men jeg synes at så længe jeg tager det i små mundfulde og ændre tingene stille og roligt, så går det fint og er straks mere overskueligt.

  Trine: Tak. Ja, du har ret i, at det sagtens kan vendes til noget positivt. Det prøver jeg også på, selvom det da godt nogen gange kan være lidt frustrerende ikke bare at kunne spise som flertallet. Men når jeg kan mærke hvordan min krop takker mig, så er jeg faktisk glad for ikke at spise som alle andre.

  Jeg skulle gerne have PCOS. Selvom min læge startede med at sige det var det samme, har han da sidenhen skiftet mening. Jeg er dog igang med at skifte læge (bla. pga. flytning) så regner med at tage en snak med hende om det. Vil gerne være helt sikker, og måske få lidt mere hjælp end jeg føler jeg allerede har fået.

  SvarSlet
 4. Hej Kathrine.

  Jeg kunne godt tænke mig at vide lidt mere om, hvordan du fik diagnosen PCOS? Hvordan undersøger man for det?

  Jeg kæmper med mange af de samme ting som dig.. Har altid haft problemer med min hud, har ekstremt svært ved at tabe mig (er æbleformet), lider meget af væskeophobninger samt en abnorm sukkertrang, som vel nærmest kan sidestilles med et misbrug. MEN min cyklus er helt normal og har heller ikke problemer med at blive gravid. Jeg har i perioder spist PCO kost, og har i de perioder haft det meget bedre i min krop og har nemmere kunne tøjle min sukkertrang blandt andet..

  Tak for en god blog :)

  SvarSlet
 5. Hej Nina.

  Det lyder meget som de samme ting vi kæmper med. Det er ikke særlig sjovt. Jeg startede faktisk allerede med at blive undersøgt i januar måned og har været i gennem et utal af blodprøver for at se hvad der kunne være i vejen. Vi mistænkte også noget sukkersyge. Men jeg var ved gyn. som viste jeg lider af cyster på æggestokkene og så viste blødprøverne forhøjet mandlig kønshormon i min krop.

  Jeg synes faktisk PCO foreningen beskriver symptomerne meget godt her, så jeg kan anbefale dig at kigge forbi http://www.pcoinfo.dk/Ny-med-PCOS/Hvad-er-PCOS/. Jeg synes under alle omstændigheder du skal snakke med din læge om det. Jeg troede faktisk det var lidt normalt at ens krop opførte sig som min gjorde, men så kunne jeg forstå på flere veninder at det var det i hverfad ikke. Så jeg er glad for, at jeg endelig blev undersøgt ordentligt.

  SvarSlet
 6. Jeg vil se frem til at læse med.
  Har selv PCOS og ignorerer det. Men døjer med så mange andre ting for tiden - noget adhd og død far - så føler virkelig ikke der er plads til andet. Kunne være jeg følte mig lidt inspireret bare engang imellem, så dejligt at du har startet denne blog.

  SvarSlet